Search This Blog

Friday, April 21, 2006

Κοντά, πολύ κοντά...



Περνώ απ' έξω από ένα αγροτόσπιτο του Κορωπιού. Δυό, τρείς και περισσότερες φορές την ημέρα. Είναι σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι μου. Έβλεπα δύο υπέροχες "σούστες" (αλλοιώς "κάρα"). Απ' αυτές που χρησιμοποιούσαν αντί για τα σημερινά φορτηγάκια (Ελληνικά: pick-up!). Τα σταφύλια με τη σούστα πήγαιναν στο πατητήρι. Με τη σούστα γυρνούσε και ο πλανόδιος μανάβης. Με τη σούστα πήγαινε και η νύφη στην εκκλησία. Παροπλισμένες, με τη μπογιά και τη διακόσμηση να έχει ξεφτίσει. Τις είχα βάλει από καιρό στόχο. Προχτές σταμάτησα και τράβηξα φωτογραφίες! Αναρωτιέμαι πού να βρίσκεται ο καλλιτέχνης που τις διακόσμησε!

8 comments:

An-Lu said...

Ονειρικά χρώματα! Νομίζω όμως πως άλλο το κάρο (που είναι στις φωτό) και άλλο η σούστα (που είναι πιο μικρή και έχει και υπερυψωμένο πάγκο-κάθισμα μπροστά). Πρέπει να πάω στον κήπο της μαμάς μου να την φωτογραφίσω για να δούμε τις διαφορές).
φιλιά :-χ

Epicuros said...

Θυμάμαι ότι όλα, σχεδόν, είχαν τον πάγκο μπροστά, μιά και χρησίμευαν τόσο για μετακίνηση επιβατών όσο και φορτίων. Διαφέρουν οι σούστες από τα Βουλγαρικά ή τα Ρουμάνικα κάρα που είναι απλώς κουτιά, χωρίς κάν ελατήρια (σούστες) γιατί δεν χρειάζονταν αφού δεν έπαιρναν επιβάτες. Τα ελατήρια χρειάζονταν για το μαλακό ρολάρισμα στους κακόδρομους και την άνεση των επιβατών!

Anonymous said...

ο καλλιτεχνης δε νομιζω να ειναι πια εν ζωη...

οσο για το pick up, ειναι εξαισιο (αρκει να μη φοβασαι τα αλογα, οπως εγω π.χ.)...

An-Lu said...

Καλή Ανάσταση, με υγεία και χαρά!

alombar42 said...

Ομορφιές! Μου αρέσουν πολλοί οι λαϊκοί καλλιτέχνες που στολίζουν τα "εργαλεία" του επαγγέλματός τους.

Πέρισυ αγόρασα ένα παληό σαμάρι, σε ένα χωριό έξω από τη Σπάρτη. Δυστυχώς το ξέχασα εκεί, αλλά υπόσχομαι να το φωτογραφίσω μόλις το ξαναπάρω στα χέρια μου :)

Ιωαννα said...

ΜΑΚΡΥΑ , ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΥΑ .... ?


προσπαθησα να σου στειλω κατι αλλα δεν μπορεσα . Ετσι το περασα στο δικο μου χωρο και σου ζητω να ερθεις να το δεις . Ειναι μια απαντηση στο δικο σου υλικο λιγο παραξενη αλλα εχει μια λογικη αν το ψαξεις .

Καλημερα να εχεις και χαιρομαι που ηρ8ες στο φτωχικο μου επισκεπτη .θα σε κερναω παντα το γλυκο της καρδιας μου .

Ιωαννα

Unknown said...

Το κάρο διαφέρει απο την σουστα στο οτι δεν εχει ανάρτηση! Προϋπήρχε ως ΚΑΡΟ παντα με δυο ΡΟΔΕΣ και αργότερα που μπηκαν οι σουστες ονομάστηκε ΣΟΥΣΤΑ! Υπήρχε και το διπλοκαρο το οποίο ήταν με τέσσερις ροδες χωρις αναρτηση(σουστα) .Ολα αυτα χρησίμευσαν για την μεταφορά προϊόντων. Υπήρχαν τα διτροχα αμαξακια τα οποία ήταν τα sports cars της εποχής τα οποία διέθεταν σουστες καθώς και οι αμαξες οι οποίες ήταν οι λιμουζινες της εποχής σε διάφορους τύπους οι οποίες και αυτές διέθεταν σουστες!

Unknown said...

Οσο για την φωτο πρόκειται ξεκάθαρα για σουστα και οχι για ΚΑΡΟ ! Μπορείτε να διακρίνετε πίσω απο την ρόδα το πανω μέρος της σουστας